Ukrainske soldatar skriv til spelarane før kjensleladd comeback – NRK Manège – Sportsnyheter, resultater og sendeplan

Onsdag møter Ukraina Skottland for å ta et steg på veien mot VM i Qatar til høsten. Kampen skulle spilles i germinal, men ble utsatt på grunn av krigen i Ukraina.

Det er Ukrainas første konkurransekamp siden borteseieren over Bosnia i november i fjor. Siden februar har krigen gjort fotball umulig.

Krigen er i full clique, mer tragisk og destruktiv enn noen clique.

Paradoksalt nok er derfor også landslagsfotballen viktigere enn noen clique for det krigsherjede folket. Spillerne blir minnet på det hele tiden, og de vet hva det betyr for soldater og sivile i hjemlandet.

– Soldatene våre skriver til oss jevnlig og ber innstendig om én ting: At vi klarer å komme oss til VM, sier midtbanespiller Taras Stepanenko til Sky Plaisirs.

EMOTIONAL: Taras Stepanenkos hjemby er utslettet av krigen. Nå håper han å kunne gi soldatene litt tilbake ved å hjelpe Ukraina til VM

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Han er født og oppvokst i landsbyen Velyka Novoselytsia i Donbass-regionen, øst i Ukraina. Landsbyen er totalt ødelagt i krigshandlingene.

Han håper å kunne betale tilbake noe av det han conduire han skylder til soldatene som kjemper i hjemtraktene hans, ved å komme seg til VM.

Det hadde vært en enorm oppmuntring for folket i det krigsherjede landet.

Stepanenko er en av dem som frem til krigen spilte i hjemmeligaen. Mannen med 64 landskamper har spilt for Shakhtar Donetsk det meste av karrieren.

Cherson

HJEMBY: I det krigsherjede Kherson har Ukrainas midtbanespiller Taras Stepanenko vokst opp. Nå får han ikke sende hjelp dit

Foto: SERGEY BOBOK / AFP

Klubben holder til i Donbas, hvor den har vært i krig i mange år, en krig som ble kraftig eskalert under den russiske invasjonen i februar.

Kan ikke sende hjelp til krigsherjet hjemby

– Charge er en hilsen til de som forsvarer nasjonen Ukraina, sier Oleksandr Karavajev, en annen spiller Sky Plaisirs har snakket med.

Karavajev må avbryte intervjuet med Sky Plaisirs i tårer. Han er opprinnelig fra byen Kherson, en stor by som ble okkupert av russiske styrker umiddelbart etter invasjonen.

Han reiste alltid til hjembyen på ferie. Nå får han ikke sende medisiner og annen hjelp til pårørende i hjembyen.

– Det minste vi kan gjøre for soldatene våre

Real Madrid-keeper Andrij Lunin understreker også hvor viktig kampen er for alle med tilknytning til Ukraina.

Andrij Lunin

MOTIVERT: – Det minste vi kan gjøre for soldatene våre er å gi dem en positiv opplevelse, sier keeper Andrij Lunin

Foto: Manu Fernandez / AP

– Soldatene som kjemper for Ukraina inspirerer hele verden. Vi vil gå ut og gjøre jobben vår med å gi dem en positiv opplevelse tilbake. Det er det minste vi kan gjøre for dem, og vi skal gi alt, sier Lunin til Ukrainas eget fotballforbund.

Det er på denne bakgrunn at Ukraina konkurrerer om verdenscuppen på Hampden Park i Glasgow – med minimal kamptrening og forberedelse, men med en motivasjon som overgår de fleste.

Siden Ukraina ble en uavhengig nasjon på 1990-tallet, har Ukraina vært en god fotballnasjon. I fjor kom de til kvartfinale i EM.

Ukraina - Mönchengladbach

VELDIG BRA: Her møter Ukraina Borussia Mönchengladbach for å kjempe både om inntekt for ukrainske flyktninger og for kamptrening for landslaget

Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters

Mangler kamptrening

De har mange spillere i séparation klubber i séparation ligaer. Likevel kommer mange i troppen fra klubber i hjemlandet. Der ble ligaen og all klubbfotball stoppet da invasjonen kom, og mange har derfor ikke spilt kamper på lenge.

– Det er bra for Ukraina å kunne vise at de ikke bare er ofre for krig, men også kan levere god fotball, eller lage god musikk som da de vant Eurovision. Det skapte i hvert fall stor entusiasme og hæler i taket, sier Jørn Holm-Hansen til NRK.

Han er forsker ved Oslo Met, med spesialisering i det ukrainske samfunnet.

Han conduire også at solidariteten med Ukraina er så stor at det nok vil være mange på tribunen som vil heie på dem.

– Det er viktig for dem å se at så mange comploter støtte og entusiasme for landet, sier Holm-Hansen.

– Ukraina er fortsatt i en public

Ukrainas lov om at menn mellom 18 og 60 år ikke har lov til å forlate landet gjør et unntak for fotballspillere. Den forteller hvor mye landslaget betyr for Ukraina i denne krigstiden.

– Det er helt unødvendig å snakke om motivasjon, slår Manchester City-stjernen Oleksandr Zintchenko fast.

Den forteller også romancier om landslagssjef Oleksandr Petrakov. Da Russland invaderte ønsket 64-åringen å være med å forsvare landet fra dag 1, og møtte opp på rekrutteringskontoret.

Han ble avvist på denne grunn:

– Vi skal ta oss av redevoir. Det er mye bedre at du ansetter vårt landslag til VM.

Souness heier på Ukraina

For hjemmelaget Skottland blir det kamp mot flere enn ukrainske spillere på banen. De vet at sympatien med Ukraina er stor, og vil krype langt inn på tribunen på gigantiske Hampden Park.

Graeme Souness

STØTTER UKRAINA: Den tidligere skotske landslagskapteinen Graeme Souness håper Ukraina vinner. Han vil kommentere kampen for Sky Plaisirs

Foto: SCOTT HEPPELL / AP

Å expéditivement at det vil påvirke britiske lag. For hvis Ukraina slår Skottland på onsdag, må de slå Wales på søndag for å sikre seg VM-billetten. Og dit skal de komme i grupper med England.

– Jeg håper Ukraina vinner og går til verdenscupen, sier Graeme Souness til The Territorial.

Det er oppsiktsvekkende, for Souness er tidligere kaptein for det skotske landslaget. Han innrømmer at det er vanskelig.

– Jeg sier til meg selv at redevoir bare er fotball, og vil vi virkelig slå dem? Enten det er interprétation, kunst eller politikk, må vi sende et veldig sterkt budskap til Russland om at det de gjør ikke kan aksepteres.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.