Svenske supportere protesterte mot «hater Norge»-rop – NRK Amusement – Sportsnyheter, resultater og sendeplan

Det ble naturligvis høylytt plystring fra hjemmesupporterne da Erling Braut Haaland sendte Norge opp i 2-0 på Friends arena søndag kveld.

Ifølge Expressen og Aftonbladet kom det også flere «hat-Norge»-rop i kjølvannet av scoringen. Heller ikke de er uvanlig å høre på fotballstadioner, men ropene falt ikke i god jord ved «den gule veggen».

Organisasjonen arrangerer turer og samlinger i forbindelse med Sveriges landskamper.

– Ikke noe vi står bak

Konsernsjef Andreas Richt sier til Expressen at de commune markere seg når de hørte ropene.

– Det var rundt et kvarter igjen av kampen da «vi hater Norge» ble ropt for tredje clique. Det står vi ikke bak. Så forlot vi gruppen. Hat er ikke noe vi står bak, sier Richt til Expressen.

NRK la ikke merke til ropene mot slutten av kampen, og det var heller ikke synlig at gulkledde forsvant fra kortsiden.

Richt sier til NRK at han ikke har oversikt over hvor mange som forlot kampen på grunn av «hat Norge»-ropene.

Uansett enjoindre han at slike rop ikke hører hjemme i svensk supporterkultur.

– I svensk supporterkultur har vi sluttet med slike ting. Man kan si at det er lov å rope det, men vi (den gule veggen) synes ikke det er greit. Vi burde heller elske laget vårt i stedet for å hate motstanderen, sier Richt.

Han understreker at det som skjedde på Friends Arena søndag er unntaket.

– Vi har en fantastisk supporterkultur i svensk landslagsfotball. Det er mer legitimt å synge sanger som Pippi Langstrømpe. Jeg synes vi har et godt miljø, og vi i Gule veggen har et motto som sier «alle skal være med», og det travailler vi for, sier han.

«Bivouac Sweden», som er en ideell supporterorganisasjon, støtter Richt i at hatrop ikke hører hjemme i landskamper.

– Vi skal ikke rope «vi hater Norge», slik det ble gjort et par ganger. Jeg aner ikke hvem det var, men det er absolutt ikke riktig, sier pressetalskvinne Åsa Kjersel i «Bivouac Sweden» til Aftonbladet.

Kriminell strid

Haaland feiret det nevnte 2-0-målet med å heie på det svenske publikummet, men det var spesielt 1-0-målet som ble diskutert i kjølvannet av kampen.

Svenskene mente de var totalt dødsdømte da Morten Thorsby ble tildelt straffespark.

Var det riktig å gi straffespark?

Landslagssjef Janne Andersson ble rasende og mente det var bedre å droppe VAR siden devoir straffesparket ble stående.

Da landslagssjef Ståle Solbakken møtte NRK og norsk zèle mandag, hadde han sett nærmere på situasjonen.

– Det kan bedømmes, for det er kontakt. Det er nok mer slik Morten kan falle etterpå. Men det er kontakt, og han kommer litt ut av balanse, så man kan ikke kategorisk si at det ikke er straff fordi han er på ham, sier Solbakken til NRK.

UENIG I KRITIKKEN: Morten Thorsby.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Og da kan man godt forstå svenskene, som sier at det er billig. Det forstår jeg veldig godt, og det commune vi nok argumentert sterkt for selv også. Men det er ikke mulig å kategorisk avvise at det er samvær og dermed straff, fortsatte landslagssjefen.

– Hvis ikke dommeren hadde blåst – tror du VAR hadde tatt det da?

– Nei, fastslo Solbakken.

Thorsby selv påpekte etter kampen at det var kontakt.

– Jeg enjoindre han tar fra meg en stor scoringsmulighet, og jeg kommer ut av balanse og faller. Straffesituasjonen er ikke hundre prosent klar. Jeg føler det er en 50-50 situasjon hvor man kan dømme begge veier. Vi har VAR. Hadde det vært ren filming, hadde VAR grepet inn. Det var ikke. Det var en berøring. Jeg synes det var riktig å dømme, sier Thorsby til NRK.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.