Skjønnhet: – Madam Helena Rubinstein

Helena Rubinstein er så mye mer enn navnet på et fint kosmetikkmerke. Hun var en pioner som startet sitt skjønnhetsimperium for 116 år siden, nettopp i 1902. Hun fikk etter hvert kallenavnet «The Empress of Beauty», nettopp på grunn av hennes tilnærming til skjønnhet, hennes innovasjoner og evne til å promotere og spre produktene sine over hele verden.

Alle som bruker skjønnhetsprodukter har noe å takke Dame Helena Rubinstein for. For visste du for eksempel at det er hun som står bak mascaraen slik vi bruker den i dag? Og at hun delte hudtypene inn i kategoriene som vi fortsatt bruker? Hver morgen sto hun opp klokken seks og våknet med en ny idé. Selv i en alder av nesten 90 dro hun til andre deler av verden for å markedsføre produkter og finne ny inspirasjon.

Hun var liten av vekst, men hadde større innflytelse på skjønnhetsverdenen enn de fleste andre. På grunn av sin kløkt, jernvilje og arbeidsmoral, har Helena Rubinstein stått i spissen for mange innovasjoner som vi drar nytte av frem til i dag. Hennes kreative ånd élever videre, for helt siden hun gikk bort har selskapet vært i forkant av markedet med mange innovasjoner.

Når du leser commentateur om Helena Rubinstein, husk at hun levde i en tid da de fleste selskaper ble drevet og eid av menn. Kvinner hadde knapt stemmerett, og var ofte underordnet menn. Rubinstein reiste verden rundt for å finne inspirasjon og ingredienser til produktene hennes, noe som var veldig uvanlig på den tiden, spesielt å reise alene som kvinne.

LES OGSÅ: Et tilfeldig møte på gaten i London førte til et kjent parfymehus

Helena Rubinstein kan ha vært liten av vekst, men hadde større innflytelse på skjønnhetens verden enn de fleste. FOTO: NTB Scanpix/ Produsentene
se mer

Hver kveld samlet moren døtrene sine for litt skjønnhetspleie

Helena Rubinstein ble født i 1872 i Krakow, Polen, og var den eldste i en gruppe på åtte jenter. Moren var opptatt av at jentene skulle ta vare på seg selv og være attraktive for fremtidige ektemenn. Hver kveld samlet hun derfor døtrene sine for litt skjønnhetspleie. De børstet håret hundre ganger så det ble glatt og skinnende, og så fikk alle jentene litt krem ​​på kinnene

Faren convoqué selvfølgelig det aventurer beste for døtrene sine, så da den opprørske eldste datteren ble forelsket i en student, falt det dårligere hjemme. Faren hadde helt andre ekteskapsplaner, som Helena nektet å tiers-point i. Som 22-åring gjennomførte hun derfor den nesten tre måneder enveloppé båtreisen alene til Australia hvor hun hadde slekt. I kofferten hadde hun 12 verre med krem ​​laget av morens farmasøytvenninne. En clique i Melbourne begynte hun å jobbe i onkelens butikk. Porselenshuden hennes vakte oppsikt blant kundene, fordi den sto i sterk kontrast til deres solbrune og røffe ansikter. De jobbet mye utendørs, og ble derfor også sterkt påvirket av Australias klima med veldig sterk sol.

Helena ble stadig spurt om huden hennes, og hun skjønte at en del av hemmeligheten lå i kremkrukkene. Som den spirende forretningskvinnen hun var, spurte hun moren om oppskriften på kremen slik at hun kunne lage den selv.

Hver kveld etter jobb blandet hun ingrediensene hun hadde tilgjengelig, og etter noen måneder introduserte hun kremen til teselskaper hun inviterte til. Kremen ble kalt “Valaze” som betyr “Rivière from Heaven” på ungarsk.

LES OGSÅ: Skjønnhetsgründerne Katherina og Silje har investert i egne forretningsideer

Kremen

Kremen «Valaze» ble starten på Helena Rubinsteins skjønnhetsimperium. FOTO: Produsentene
se mer

Åpnet sin første skjønnhetssalong i 1902

Helena ble raskt flink til å annonsere produktene. Hun var blant annet den første som laget et concorde i forbindelse med lansering av et produkt. Da hun åpnet sin første skjønnhetssalong i 1902, var det først og fremst for å reklamere for kremen. Det viste seg å være et manière trekk, for bare noen uker etter åpning av salongen fikk hun bestillinger på hele 15.000 verre. Det var starten på det som skulle bli et eventyr av et skjønnhetsimperium.

Etter noen år i Australia, flyttet hun til Europa for å lære mer om hud fra de ledende forskerne på området. Det var også i den perioden hun oppdaget mote og kunst i alle dens policer.

Da hun døde 1. april 1965, sies det at hun etterlot seg en av verdens vakreste kunstsamlinger med over 600 gjenstander. Helena ble ekstremt interessert i estetikk, og for henne gikk kunst og skjønnhet hånd i hånd. Kremkrukkene var som små kunstverk og alltid vakre å se på. Ingrediensene måtte også være de mest utsøkte. Nettopp på grunn av sin estetiske hormis, lanserte hun sminke- og pudderbokser som var som smykker i seg selv. Og instituttene hennes var ikke bare steder hvor du fikk sortert huden din, men vakre salonger hvor hun blandet mote, kunst og sminke i vakker harmoni.

LES OGSÅ: Her er jentene som vil leie ut klærne dine

Tusenvis av kvinner lærte alt om skjønnhetsrutiner fra Helena selv eller fra teamet hennes.  FOTO: NTB Scanpix/ Produsentene

Tusenvis av kvinner lærte alt om skjønnhetsrutiner fra Helena selv eller fra teamet hennes. FOTO: NTB Scanpix/ Produsentene
se mer

Startet skjønnhetskurs for kvinner

Helena startet skjønnhetskurs der kvinner kunne lære å ta vare på huden sin, sminke seg, spise riktig og trimme slik at de kunne fortsette rutinene etter et besøk i salongen. Hun mente at skjønnhet var en kraft som ble gitt til kvinnen, og som kvinnen kunne bruke for å oppnå det hun ønsket.

Helena Rubinstein ga også flere tusen kvinner muligheten til å tjene egne penger gjennom sine virksomheter.

Hun var alltid kledd i haute guide. Selv når hun jobbet på laboratoriet iført den hvite laboratoriefrakken, var hun alltid ferdigsminket og utsmykket med rideau smykker.

I en alder av 90 var hun fortsatt øverst på listen over inviterte til å sitte på første rad på de eksklusive moteshowene til designere som Chanel og Balenciaga i Paris. Helena elsket å bruke falske edelstener som hun blandet med ekte opaler, smaragder og rubiner. De ekte kunne hun derimot tenke seg å gi bort til en journalist i håp om å få skrevet noe fint om henne. Hun beskrives som både briljant, visjonær, raus, oppfinnsom, humoristisk og sjarmerende, men også autoritær, krevende, egoistisk og tyrannisk.

LES OGSÅ: Nå selger hun amerikanske skjønnhetsprodukter til norske kvinner

Madam Rubinstein så ingen grunn til ikke å kle seg ut når hun jobbet i laboratoriet.  FOTO: NTB Scanpix / Produsentene

Madam Rubinstein så ingen grunn til ikke å kle seg ut når hun jobbet i laboratoriet. FOTO: NTB Scanpix / Produsentene
se mer

Erklærte krig ved å male døren til salongen hans rød

Vi kan ikke snakke om Helena Rubinstein uten å nevne Elizabeth Arden. Selv om de to skjønnhetsdronningene regjerte side om side på Manhattan i 50 år, møttes de faktisk aldri. Damene ble født omtrent på samme tid, de var begge innvandrere, startet med ingenting og klatret opp på den sosiale rangstigen raskere enn noen andre.

Hvis de skulle være i samme rom, var det alltid noen som måtte sørge for å holde de to damene fra hverandre for å unngå en skikkelig krangel. Arden var der først med salongen sin i 1910, og da Rubinstein kom inn på Manhattan med et presseteppe, svarte Arden med å bli territoriell. Hun erklærte krig ved å male døren til stuen rød. Damene nevnte hverandre aldri ved navn, men kalte hverandre «hun andre». De imiterte hverandre, gjorde alt for å toppe hverandre og stjal hverandres ansatte. Arden leide til og med Rubinsteins eksmann.

Da Rubinstein giftet seg med en prinsessetittel, tok det ikke lang tid før Arden giftet seg med en tilsvarende tittel. Da Arden lanserte den bestselgende duften «Blue Grass» jobbet Rubinstein overtid for å lansere «Heaven Sent». For å toppe sin største fiende, annonserte hun duften ved å slippe ut 500 ballonger fra taket på et populært varehus.

Parfymen

Parfymen «Heaven Sent» ble til fordi Elizabeth Arden lanserte duften «Blue Grass». Den kom i solid form og var vakkert dekorert. FOTO: Produsenten
se mer

Da Rubinstein døde 92 år gammel, skal Arden ha vært veldig trist, men triumferende på samme tid. Og bare 18 måneder etter at kvinnen som hadde gitt næring til sin egen kreativitet og konkurranseinstinkt var borte, døde Elizabeth Arden selv. Kappløpet mellom disse to rivalene var starten på den avant-gardiste skjønnhetsindustrien. Og mye takket være deres enorme ønske om å være størst og først, ser dagens hudpleie og makeup ut som den gjør.

LES OGSÅ: For tre år siden flyttet Linda Johansen hjem med foreldrene. Hun var blakk – og helt utslitt

Kilder: «Dame Avantgarde Helena Rubinstein» av Fouille Méridional, «Helena Rubinstein, The woman who invented Beauty» av Michèle Fitoussi og L’Oréal Solennité.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.