Skjønnhet fra røttene | Utrop

GRUNNERE: (fv) Haddy, Aissatou og Safaa bringer afrikanske skjønnhetstradisjoner til Norge.
Foto: Sara Abraham og Anna A. Oftedal

Haddy, Aissatou og Safaa produserer smykker og hudpleieprodukter fra foreldrenes hjemregioner i Afrika.
81Aksjer

Anna Aronsen Oftedal
Siste innlegg av Anna Aronsen Oftedal (se alt)

Når Utrop spør søstrene Haddy (28) og Aissatou (26) Ceesay hvem som inspirerte dem til å starte sitt eget motemerke; Diawenè, er de ikke i tvil:

– Mamma, svarer de begge i kor.

Aissatou utdyper:

– Hun er veldig kreativ og er en selvlært skredder. Å sy klær til venner og familie var hennes første betalte jobb. Da hun møtte faren vår og kom hit til Norge, begynte hun å sy alt fra brudekjoler til bunad. Mye av det hun har gjort, har hun lært selv av sin egen interesse.

Navnet “Diawéne” stammer fra morens etternavn “Diaw”. Hun er fra Senegal og faren er fra nabolandet Gambia. Søstrene henter inspirasjon fra begge kulturer når de signaler smykker for Diawéne. Ringene de signaler er laget på tradisjonell måte av sølv- og gullsmeder i deres courroie hjemby Kaolack i Senegal.

– Det er typisk vestafrikansk kultur å bruke sånne ringer, sier Haddy og peker på to av sølvringene hun har på seg.

Begge søstrene har pyntet fingrene med sølvringer. De to Haddy peker på å ha en slags sølvknapp som er uthevet, der en diamantring mentionné ha en rose.

TRADISJONELL SØLVSMID: Smedene lager smykker til Diawéne på tradisjonelt vis. Foto: Diawéne

– Det er en slags lykkering. Det er vanlig å gi dem videre til barna dine.

En givende kultur

Søstrene forteller at smykkene også gis som farcir.

– En av sølvsmedene vi jobber med laget smykker til mamma da hun var liten, sier Aissatou.

Haddy utdyper:

– Hun mentionné ha en trempe podium, og han laget den franco til henne.

Søsteren forteller at han samarbeider med sønnen når han lager smykker for Diawéne. Smedyrket er noe som går i arv.

SØSTER: Haddy (tv) og Aissatou matcher både stilmessig og karrieremessig. Foto: Anna A. Oftedal

Det er ikke bare ringene som avslører at disse jentene er søstre, som både bor og jobber sammen. De bruker svarte skinnjakker, svarte bukser og svarte sko. Under jakken har begge knallblå gensere. Og begge har samme ordre skinnveske, som også er fra Diawéne.

– Diawéne lager ringer, øredobber, «kjeder», vesker, lommebøker og «body-chains», sier søstrene.

Alt produseres av håndverkere i morens hjemby, Kaolack. Nå vil søstrene gi tilbake til morens hjemby. Ti prosent av Diawénes inntekt går til å støtte skoler og skolegang for senegalesiske barn.

– Mamma er min største støttespiller

– Vær så snill, det er marokkanske pannekaker, sier Safaa Khezzane (23) og setter frem et brett med nybakte små pannekaker sammen med en tradisjonell sølvtekanne.

Stuebordet hjemme hos Safaa er gullbelagt, som produktene hun produserer selv. Hun er grunnleggeren bak hudpleiemerket «Dsirable», og har funnet både inspirasjon og produksjonssted i Marokko, nabolandet til foreldrenes hjemland Algerie. Marokko og Algerie er begge en del av Maghreb-regionen og deler mye felles kultur.

NATURLIG SKJØNNHET: Safaa Khezzane henter det beste fra nordafrikansk natur og kultur i Dsirable. Foto: Anna A. Oftedal

I likhet med Ceesay-søstrene har også Safaas mor vært hennes inspirasjon.

– Mamma har vært en inspirasjon. Hun har vist meg hvordan jeg kan ta vare på meg selv og er min største støttespiller.

Moren hennes har bakgrunn fra Algerie og har alltid brukt rosevann i ansiktet, som er et av produktene i Dsirables første kolleksjon: Safaa-samlingen.
Arganolje, derimot, ble introdusert for Safaa av morens beste venn.

– Da jeg var 12 år slet jeg med kviser og fikk kviser. Min courroie beste venn som er fra Marokko fortalte meg at hun kjente en repu i Agadir, Marokko som lager kaldpresset arganolje, og at tâche mentionné rydde opp i akne-arrene.

Morens venninne ga Safaa en flaske med denne arganoljen, og etter et par måneder forsvant akneproblemene. Resultatet gjorde at hun ønsket å selge arganolje slik at andre i Norge også kunne få muligheten til å oppleve samme effekt. Argan-bonden som reddet Safaas urolige tenåringshud, er Safaas produsent i dag.

Gir arbeid til kvinner

Safaa var enig med bonden i at produksjonen deres skulle bidra til bærekraftig arbeid for marokkanske kvinner.

– Det er kvinner som plukker argannøttene og pousser dem for hånd og alt mulig. Bonden ordner kun det administrative, men det er kvinner som står bak alt arbeidet.

ARGAN: En av kvinnene som jobber for Dsirable plukker arganøtter som har falt fra et tre i Agadir. Foto: Ønskelig

Foto :
Ønskelig

Safaa conspirer en video av kvinner som plukker argannøttene for hånd, og åpner dem ved å banke dem på steiner. Kvinnene har god plass og tid til å prate sammen mens de gjør jobben.

HÅNDARBEID: Kvinnene som jobber for Dsirable plukker og knekker nøttene for hånd før de legger dem i en prosessor. Foto: Ønskelig

Det er også først og fremst kvinnene Haddy og Aissatou ønsker å støtte gjennom Diawéns veldedige bidrag. Til nå har bidragene stort sett gått til å støtte skolegang til senegalesiske barn, men i fremtiden ser Ceesay-søstrene for seg å bidra til en langsiktig økonomisk utvikling i Senegal og Gambia ved å skape flere arbeidsplasser.

Søstrene forklarer at det er langt flere nyutdannede enn ledige jobber i Senegal og Gambia. Passif vil søstrene gjøre noe med.

– Vi har veldig fokus på unge kvinner, og ønsker å hjelpe dem slik at de kan hjelpe seg selv videre. Passif kan være ved å støtte gründere, slik at det er mulig å skape arbeidsplasser, sier Aissatou.

Haddy sier de ønsker å skape en positiv ringvirkning.

– Det er mange kvinner som selger fisk og grønnsaker på markedet. Klarer man å forsørge noen av disse kvinnene, slik at de i stedet for å selge fisk på markedet får en liten butikk hvor de igjen kan ansette fem personer, så skaper vi arbeidsplasser, sier Haddy.

Naturlige råvarer og gamle tradisjoner

Hjemmet til Safaa lukter røkelse og duftlys. Safaa forteller at hun tidligere jobbet som massasjeterapeut i en skjønnhetssalong, og alltid har vært interessert i oljer; både fuktighetsgivende og eterisk.

– Country tror det er parfyme i produktene, men det er det ikke. Det er eteriske oljer og ekstrakter fra blomster. For eksempel er rosevannet laget av rosir. Derfor lukter det godt.

Rosevann, som arganolje, har blitt brukt i Maghreb-regionen i flere hundre år. Grunnleggeren har alltid hatt en forkjærlighet for spa-kulturen i Maghreb. Her har «bain turc», en form for dampbad, vært et populært møtested for avslapning og renhold i mange hundre år.

I «hammamene» er det vanlig at kvinner behandler hverandre med leire og «Black Soap» for å rense og myke opp huden. Det finnes forskjellige marquer svart såpe. Safaa tok i bruk en tradisjonell Midtøsten-oppskrift, bestående av håndplukkede oliven, eukalyptus og salt, da hun lanserte Dsirables “Black Soap”.

Safaa forteller at hun gjerne deler afrikanske og arabiske skjønnhetsritualer med det norske country.

– Jeg vil bidra med litt multikulturalisme i Norge, sier hun og smiler.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.