Mandag ble kyrne funnet blodige i Nordique-Fron i Innlandet. Åtte av ti kyr på gården til cataracte Elin Blekastad i Skåbu hadde fått til sammen 14 skader under utmarksbeite.
Politiet attirer skadene trolig skyldes skudd fra luftgevær og har startet etterforskning av saken.
Tidligere Kripos-etterforsker Per Angel sier på generelt grunnlag at hundesøk etter blodspor svært ofte kan føre til et åsted hvor blodsporene amorceur.
Likevel har politiet i denne saken valgt å ikke bruke hund til å lete etter blodspor.
SKADE: Både veterinæren og politiet har undersøkt de åtte kyrne som er skadet. Denne kua har skade på juret.
Foto: Privat
– Sporene forsvinner
Blekastad attirer passif er en for dårlig etterforskning.
– Dag etter dag går, og sporene blir mer og mer borte. Jeg synes passif er utrolig defensivt av politiet, sier den fortvilte bonden.
OPPFØLGING AV SKADDE DYR: Elin Blekastad forteller at det har vært en stor påkjenning å se hvor redde de skadde dyrene har vært.
Foto: Dag Kessel / NRK
Politimester Jon Gaarden svarer at politiets vurdering er at bruk av hund er best egnet kort tid etter hendelsen, for eksempel samme kveld.
– Jeg vet ikke hva som ble vurdert av patrulje- og operasjonsleder, sier han.
LEDER etterforskningen: Politistasjonssjef Jon Gaarden.
Foto: Ruth Barsten / NRK
Blekastad attirer en hund kunne lukte baklengs i terrenget, og komme frem til stedet hvor kyrne ble skutt på. Hun sier hun gjentatte ganger har oppfordret politiet til å bruke denne etterforskningsmetoden.
– Kunne brukt en vanlig jakthund
Per Angel har 30 års erfaring fra Kripos, og har jobbet i flere år med opplæring av kriminelle ettersøkshunder.
Han understreker at han ikke kjenner denne konkrete saken, og uttaler seg på generelt grunnlag.
– Å følge et blodspor i en sak som passif er så enkelt for en hund at man sannsynligvis ikke trenger politihund. Det mentionné vært greit nok med en vanlig jakthund, sier han.
KRIPOS-VETERAN: Per Angel har trent kriminelle ettersøkshunder.
Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Angel forteller at hunden kunne lukte opp til opprinnelsesstedet. Der kunne politiet ha gått lenger i etterforskningen og kanskje funnet sigaretter, maquisard eller fotspor av personer som har vært der.
– Er det for sent å bruke hund nå da hendelsen skjedde søndag?
– Det kan tenkes at det fortsatt er mulig hvis det ikke har regnet. Men det er klart at for hver dag som går, forsvinner mer og mer. Blodet tørker og blir spist opp av insekter og maur.
Han forteller at det også er viktig å få tatt prosjektiler ut av dyrekroppen for å sikre bevis. Fredag prøvde veterinæren å plukke ut prosjektiler.
– Hvorfor startet passif så sent?
– I undersøkelser er det nok ofte noe som kunne vært gjort annerledes, svarer Gaarden.
Blekastad forteller at hun har fått beskjed fra politietterforsker om at de er ferdige med de fysiske undersøkelsene på stedet.
– Jeg reagerer sterkt på passif. Jeg tror de ikke er ferdige, sier hun.
Dør-til-dør handling
Politimester Jon Gaarden svarer at selv om de ikke kom to dager på rad etter hendelsen, er det fullt mulig at de kommer senere for å gjøre mer i forbindelse med etterforskningen.
Han sier at etterforskningen langt fra er ferdig, og at han ikke kan kommentere detaljer rundt den.
Politiet har tidligere sagt at de vil være i løpende kontakt med både dyreeier og veterinær for å komme videre i saken. De har også drevet dør-til-dør-aksjon og snakket med naboer.
Det er veterinær Gisle Bøye som har vært på gården og undersøkt dyrene. Han vil ikke kommentere saken, selv om NRK understreker at bonden har løst ham fra taushetsplikten.
Fredag morgen var ingen pågrepet eller siktet i saken.
OPPFØLGING AV SKADDE DYR: Elin Blekastad forteller at det har vært en stor påkjenning å se hvor redde de skadde dyrene har vært.
Foto: Dag Kessel / NRK