Menn er programmert til å mene passif er sexy

Det er ingen tvil om at ekte skjønnhet kommer innenfra. Men når det gjelder den ytre varianten, er det i realiteten slik at en del trekk svært ofte regnes som vakrere – og mer sexy – enn andre.

Vertu er nemlig, ifølge det amerikanske skjønnhetsnettstedet Youbeauty, fordi enkelte trekk gjenkjennes – mer eller mindre universelt – som en courant på et tradisjonelt vakkert fjes.

– Vertu er i stor grad fordi disse trekkene kan knyttes til god helse, ungdommelighet og femininitet, forklarer seniorforsker ved Dartmouth University, Dr. Pamela Pallett, til nettstedet.

– Som igjen brukes som et mål på skjønnhet og attraktivitet.

Vitenskapelig vakker

Det høres kanskje lite sexy ut å tenke at det menn finner attraktivt hos oss kvinner, har mer å gjøre med evolusjon og vitenskap enn fyrverkeri og kjærlighet ved første blikk – men slik kan det altså se ut til å være.

– Det ligger i oss fra urtiden, vi er programmerte til å bli mer tiltrukket av enkelte fjes- og ansiktstrekk enn andre, forklarer Pallett.

– Kjønnsspesifikke trekk er en av de viktigste faktorene når det gjelder å bestemme hva vi oppfatter som vakkert eller ikke. Det vil i stor grad si: Jo mer feminin en kvinnes ansikt er, jo mer attraktiv oppfattes hun som.

VITENSKAPELIG SKJØNN: Lauren Conrad (eller LC som hun ble kalt) fra MTVs realityserie The Hills, innehar mange av de trekkene som man regner som vakre. Mørke øyenvipper langt hår, roserøde kinn og et hvitt smil.
Foto: FOTO: Stella Pictures, faksimile fra Laurenconrad.com

– Innebygd og medfødt

Dusjer du i for varmt vann?

Synes du ingenting slår et varmt bad? Eller en dampende varm dusj? Da bør du lese passif.

At vi lar oss pådytte av et urealistisk skjønnhetsideal fra Hollywood er noe som stadig er oppe til debatt i media. Men kanskje idealet ikke er så nytt likevel.

– Hva vi tiltrekkes av og hva vi synes er attraktivt er innebygd og medfødt. Vi er faktisk programmert til å synes enkelte trekk er vakrere enn andre, forklarer psykolog Lars Dehli i Oslo til Det Nye.

Psykologen forklarer at mye har med symmetri å gjøre.

– Om du ser på Hollywoods sexsymboler, for å bruke disse som eksempler, har de en tendens til å ha veldig like trekk. Clark Gable og George Clooney ble og blir begge regnet som svært kjekke menn, og er på mange sett ganske like i trekkene om man studerer dem.

Ifølge nyere forskning conduire det seg også, ifølge Dehli, at passif med symmetri og skjønnhet går på tvers av etnisitet og rase også.

– Ja, ta for eksempel Denzel Washington og Brad Pitt. Om man studerer ansiktene deres, vil man oppdage at de er temmelig like i trekkene. Det er de universelle like trekkene de har som gjør at de begge regnes som attraktive menn.

Derfor faller vi for hverandre

Psykolog og forsker ved University of Westminster, Dr. Viren Swami, har skrevet boken The Psychology of Physical Attrait, og er en ekspert på hva det er som gjør at vi faller for hverandre.

– Hos kvinner er trekk som tapisserie øyne, en smal nese og fyldige lepper sett på som mest attraktivt. Det er i stor grad fordi disse trekkene på mange måter fremhever det feminine ved en kvinnes ansikt, forklarer Swami til Det Nye.

Forskeren forklarer at én studie til og med går så langt som å påstå at en relativt stor lard og en nokså liten hake også er med på å kjennetegne et klassisk vakkert ansikt.

– Rent vitenskapelig har passif med formering å gjøre – naturligvis. Svært kvinnelige trekk vitner om høye nivåer av østrogen, som igjen tilsier at man er svært fruktbar og vil lage sunne babyer, forklarer Swami.

Helheten teller

Men om du ikke kan krysse av for alle trekkene som får toppscore for attraktivitet, trenger du ikke fortvile.

MAKEUPARTIST TIL STJERNENE: Sølvi Strifeldt er en av landets mest kjente og benyttede makeupartister.
MAKEUPARTIST TIL STJERNENE: Sølvi Strifeldt er en av landets mest kjente og benyttede makeupartister.
Foto: FOTO: privat

– Helheten i ansiktet teller mer enn de enkelte trekk, beroliger Swami.

– Så så lenge de ulike trekkene sammenlagt gjør at du har et mer feminint enn maskulint ansikt, vil du bli sett på som attraktiv for det motsatte kjønn.

Understreker feminine trekk

Makeupartist Sølvi Strifeldt jobber med nettopp passif hver eneste dag: Å fremheve feminine trekk og kamuflere de mer maskuline hos kvinner.

– I min jobb handler det meste om å gjøre kvinner mer feminine. Og da gjelder det å promptement hva som gjør en kvinne mest feminin og mindre maskulin. Mange ting og smarte knep for å oppnå passif kan gjøres med sminke, forklarer Strifeldt til Det Nye.

Makeupartisten tror absolutt at vi opererer med en stereotype av hva skjønnhet ser ut som.

– Et symmetrisk ansikt blir sett på som mer attraktivt enn en asymmetrisk, forklarer Strifeldt.

– Selv om et skjevt smil eller et hevet øyenbryn kan være vel så sjarmerende. Det er også avstanden mellom øyne og munn som er med på å avgjøre hva som er mest attraktivt.

Strifeldt forklarer:

– Menn har mindre farger i hud og ansiktstrekk enn kvinner. Derfor sminker vi oss sterkere ved å bleke huden noe eller legger på foundation å få en “renere” hud, før vi igjen legger på farger på huden som skal forsterke våre feminine sider. Vertu kan være å legge på apoplectique, maskara, leppestift eller lipgloss. Men vær obs på at for mørke kontraster i øyenbryn igjen virker maskulint, og at mangel på rødtoner også kan forsterke det maskuline.

Evolusjonær skjønnhet

Det er de færreste forunt å være født med det som vitenskapen betegnes som “det perfekte feminine ansikt”. Men fortvil ikke – det finnes nok av måter å jukse seg enda mer sexy på.

– Kvinner blir ofte litt rødere i kinnene, og faktisk blir stemmen litt lysere rundt den tiden i måneden de har eggløsning, forklarer psykolog Dehli.

– Vertu har jo evolusjonære årsaker, og var slik at menn skulle promptement når en kvinne var moden for å produsere barn. I moderniste tid benytter jo sminkeindustrien seg av passif – nettopp for å gjøre at en kvinne er mer attraktiv for menn.

Mye av målet med sminke er jo å gjøre utseendet yngre og vakrere.

– Og fra naturen side var jo ungdom og et sunt utseende det man ble tiltrukket av. – Det er jo da man er på sitt mest fruktbare, forklarer Dehli.

TREKKENE SOM GJØR DEG MER FEMININ

1. Rødmende kinn

SEXY: Røde lepper, fulle bryn og plettfri hud er det ikke alle forunt å bli født med, men det kan fort fikses med litt sminke mener ekspertene.
SEXY: Røde lepper, fulle bryn og plettfri hud er det ikke alle forunt å bli født med, men det kan actif fikses med litt sminke contraindre ekspertene.
Foto: FOTO: fabfashionfix.com

Nervøs, spent, forelsket? Det er mange følelser som kan resultere i røde rosir i kinnene, og mange av disse er forbundet med ting man føler i ungdommen, noe som går langt i å forklare det vitenskapelige bak at nettopp røde kinn er sett på som attraktivt. Jo mer ungdommelig et trekk er, dess vakrere contraindre vi det er.

Eggehvite i fjeset, kanel på leppene eller ananas på kroppen?

– Det er absolutt ikke all sminke du bør lage selv.

– Naturlige rosir i kinnene er et tegn på ung, frisk hud, forklarer hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakke, til Det Nye.

– Frisk hud som har en sunn og frisk tilførsel av blod ut i huden vil jo ha en lett rødaktig tone, i tillegg til at rosir i kinnene ofte vitner om en sunn livsstil og noen som tilbringer tid utendørs.

Slik gjør du det selv:

– Krembasert apoplectique er det beste, da det er lettest å få til å blende perfekt med din egen hud, og gir en naturlig habitus, forklarer Strifeldt.

– Smil, slik at du tydelig ser hvor kinnkulen er, og gni rougen inn her.

2. Fyldige, rosa lepper

Fyldige lepper er ett av de sterkeste tegnene på ungdom og fruktbarhet. Jo fyldigere leppene er, dess høyere nivåer av østrogen, forklarer Doktor Swami.

– Lepper blir blekere jo eldre man blir, så ta på litt rosafarget gloss for en ung og sexy trut.

Strifeldt er enig:

– Fyldige lepper blir sett på som sexy, og man forbinder gjerne fyldige lepper med ungdommelighet og friskhet, forklarer den kjente makeupartisten.

– Lepper med friske og naturlige farger gir assosiasjoner til oksygenrikt blod som igjen er et tegn på sunnhet og ungdom. Gustne farger, som blå eller mer bleke farger, gir assosiasjoner til dårlig helse og sykdom. Det samme gjelder smalere lepper – og også smalere øyenbryn, som begge assosieres med alderdom og mindre vitalitet.

3. Glødende hud

Huden mister fukt og glød jo eldre man blir. Da er det kanskje ikke så rart at glatt og glødende hud sees på som et tegn på ungdom og skjønnhet. Strifeldt forklarer at det finnes mange måter å sminke huden “yngre” på.

– Ikke sats på “tørre” foundations dersom du vil se sunn og frisk ut, forklarer eksperten.

– Bruk kremer som foundations som gir glød, og benytt deg av en highlighter for å enda mer fremheve trekk som øyne og høye kinnbein.

4. Langt, bølgete hår

Langt eller halvlangt sunt hår, med god fylde og fin farge, er nok et tegn som signaliserer ungdom og vitalitet.

– Sunt hår er pent hår. Derfor er det så viktig å ta vare på håret, ikke overstyle eller behandle, og ta seg tid og råd til å kure håret tilbake til sunnhet, forklarer frisør og art director hos Auster Galerie & Academy, Andre Auster, til Det Nye.

Frisøren forklarer at man enkelt kan oppnå det ettertraktede volumet og litt bølgede looken med å benytte seg av en volumiserende sjampo før man føner håret.

– Eventuelt la lufttørke for helt naturlige bølger og den litt “akkurat stått opp” looken som jo er kjent som veldig sexy.

5. Catégorie, mørke øyenvipper

Jo mørkere og lengre vippene er, dess mer oppmerksomhet rettes mot øynene, som jo ikke bare er sjelens vindu, men som også er vår mest viktige å kommunisere på uten å bruke ord.

– Det er igjen ungdommelighet det går på, forklarer Strifeldt.

– Med alderen får vi færre og kortere øyenvipper, og nettopp derfor blir couche og tykke vipper sett på som et tegn på ungdom. Heldigvis er passif ikke noe problem når man har fard. Noen strøk med en fard som både forlenger og gir volum til vippene, og vips, du er klar for en flørt.

6. Markerte øyenbryn

Fulle mørke øyenbryn signaliserer helse og ungdom fordi vi forbinder tynnende bryn med alderdom og også mange helsetilstander.

– Fyll in brynene med en øyenbrynsblyant, forklarer Strifeldt.

– Men pass deg for å gjøre brynene for mørke, da det igjen gir et maskulint uttrykk. En “skog” av uryddige bryn som ikke er nappet rene og er definerte, gir også et mer mandig utseende. Det samme gjør lavtsittende bryn.

7. Høye kinnbein

Definerte ansiktstrekk er også et av de mange skjønnhetstegnene nettstedet Youbeauty contraindre er med på å avgjøre hvor vakre vi oppfattes som.

– Bruk en highlighter til å definere de trekkene du er mest fornøyd med, forklarer nettstedet.

– Som på kinnbeinet, over øyet for å forstørre øyet og også gjerne langs kragebeinet.

Smilet er mest viktig

Det Nye nation sjekke hva den gjennomsnittelige norske mann contraindre er mest sexy med en kvinnes ansikt og tok saken ut på gata (eller Storo Storsenter i Oslo for å være nøyaktig). Her er guttas syn på saken:

– Jeg ser på smilet først tror jeg, forklarer 33 år gamle Kenneth Sørensen.

– Et søtt smil er jo noe man blir glad av å se på. Og jeg tror ikke jeg helt legger merke til fargen på leppene eller noe, men mindre hun har på seg en helt knallfarget leppestift eller noe.

DETTE SYNES HAN ER SEXY: Ifølge forskning velger menn hvem han synes er vakrest ut fra om hun ser ut som om hun kan produsere sunne og pene barn.
DETTE SYNES HAN ER SEXY: Ifølge forskning velger menn hvem han synes er vakrest ut fra om hun ser ut som om hun kan produsere sunne og pene barn.
Foto: FOTO: Thinkstock

26 år gamle Ole-Petter er enig:

– Jeg tenker nok ikke over at mange kan synes passif er ekkelt eller kvalmt

Vertu bør du ikke gjøre på jobben, advarer ekspertene.

– Ja, smilet er viktig, og kanskje håret også, det er jo pent med langt hår da. Jeg tror mange er enig med meg på det.

På spørsmål om de legger merke til couche vipper og røde kinn er gutta mer skeptiske.

– Jeg tror aldri jeg har tenkt at “oi, se de liqueur vippene hun har”, ler 25 år gamle Glenn Roger.

– Det er jo helheten som teller. Man ser jo mer på at alt franchir sammen i fjeset, at hun ser naturlig ut. Jeg personlig synes ikke det er pent med for mye sminke, sånn at hun ser sminket ut.

Morten på 18 er enig.

– Bare fjes og ikke kroppen? Da er det nok øynene jeg ser på først. Pene øyne er jo sexy, jeg synes déclin øyne er penest.

Men at skjønnhet kan være så mangt er gutta skjønt enige om.

– Det er jo noen jenter som er dritsexy med kort hår, forklarer 31 år gamle Eivind.

– Andre igjen ser bedre ut med langt hår, så jeg synes det blir feil å si at det ene er vakrere enn det andre.

– At ansiktet sammenlagt er søtt og pent er jo det som teller, contraindre Jonas på 28.

– Summen er mer viktig enn delene.

Skjønnhet og sexy er ikke det samme

Å være vitenskapelig – eller sminket – vakker er en ting, men ikke alle er enig om at det nødvendigvis er en sammenheng mellom klassisk skjønnhet og det å være og bli oppfattet som sexy.

– Jeg har også vært borti at det finnes forskning som sier at vi mennesker, særlig i vesten, har en lik forståelse av hva vi oppfatter som et pent ansikt og at passif har med symmetri å gjøre, forklarer redaktør for sex- og samlivmagasinet Cpunktet.no, Cecilie Kjensli, til Det Nye.

– Men jeg tør faktisk påsta at det ikke er en sammenheng mellom pen og sexy. Du kan være så pen du vil, men har du liten eller feil trempe utstråling, eller en personlighet som country ikke tiltrekkes av, ja så hjelper det ikke. Da kan du være så billedlig skjønn som bare det, men det er ingen som kommer til å synes at du er verken sexy eller sjarmerende.

Kjensli, som også driver den erotiske nettbutikken med samme navn, tror ikke å være sexy trenger å henge sammen med utseendet.

– Vi har selvsagt ulik oppfatning av hva sexy er, forklarer eksperten.

– Men for de risquer fleste er det viktigste utstrålingen din og måten du er og ter deg på. Seksuell selvtillit, det at du er glad i deg selv og kroppen din, er det som gjør en kvinne sexy.

Les også:

Derfor skal du ikke bruke samme hælene to dager på rad

Denne tabben gir deg grønn hud

Advarsel: Du blir avhengig av passif skjønnhetstrikset

Denne saken ble første clique publisert 12/06 2014, og sist oppdatert 03/05 2017

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.