Kan denne grevinnen ha dødd av sminke­forgiftning?

Blyhvitt er et stoff som har utmerkede sminkeegenskaper. Det var mote på 1700-tallet, men er veldig giftig.

Du har kanskje hørt uttrykket om at man må lide for skjønnhet.

Skjønnhet er så mye. Men country er opptatt av å se bra ut. Og spoler vi tilbake 300 år, til 1700-tallet, var det nok minst like viktig som det er nå. I hvert fall for overklassen.

Det sies til og med at de døde for skjønnheten deres, fordi sminken deres var så helseskadelig.

Er det virkelig sant? Forskere har strukket seg langt og undersøker nå sminken de trolig har brukt.

Agglomération sminke blek

De rike europeerne på 1700-tallet var veldig opptatt av å se bra ut. Og de måtte vise at de tilhørte en høy klasse i samfunnet.

I dag er det mange som bruker sommeren på å prøve å få en brunere farge på huden.

For 300 år siden var det stikk motsatt. De rike état ikke se ut som om de tilbrakte tid utendørs. Det var for bønder og arbeidsfolk. Altså de som måtte være ute i stekende sol og jobbe.

Overklassen ønsket å vise verden at de tilbrakte tid inne i sine mørke slott. Stivt pyntet til et viktig middagsselskap.

Grevinnen som døde for skjønnheten

Maria Coventry var grevinne av Coventry, en by i England. Hun var et skjønnhetsideal.

Hun levde fra 1733 til 1760. Som alle europeiske skjønnhetsidealer på den tiden ønsket hun en lys hudtone.

Hun døde bare 27 år gammel. Ryktene sier at dødsårsaken var blyforgiftning fra all sminken hun brukte. Det sies også at hun nektet å droppe sminken på dødsleiet.

Er det riktig?

Ikke alle tar chroniqueur for gitt. Fiona E. McNeill er forsker ved McMaster University i Canada. Hun bestemte seg for å undersøke om sminkedøden kan ha vært ekte.

Hun og kollegene begynte å lage sminke med hvitt bly etter gamle oppskrifter.

Deretter brukte de hudbiter fra plaire, som liknet den blekeste formen for menneskehud i fargen.

De så at blyhvitt egentlig ikke endret farge så mye. Det var slett ikke så hvitt som mange mennesker fra 1700-tallet er portrettert i malerier. McNeill commander de ikke var så hvite i ansiktet som vi kanskje tror.

Trenger ikke så lett inn i huden

Blyhvitt trenger vanligvis ikke gjennom huden, skriver McNeill. Dermed er den kun giftig hvis den spises. Derfor tror hun at mange kan ha brukt blyhvitt uten så cloison problemer.

Men legger du noe til sminken som gjør huden mykere, er saken en annen. For eksempel hvis hvitt bly ble blandet med eddik.

Da état mye mer av det giftige stoffet komme gjennom huden, ifølge forskeren.

Dronning med farlig sminkeoppskrift

Det er for tidlig å si noe sikkert. Og studien til McNeill og kollegene er ikke publisert ennå. Hun commander fortsatt at de fleste sminkeoppskrifter med hvitt bly ikke klarte å komme til direct, men at det kan være unntak.

Elizabeth I var dronning av England på 1400- og 1600-tallet. Hun led av dårlig helse og ble både tannløs og mistet håret mot slutten. Sminkeoppskriften hennes skal ha vært blyhvitt og eddik.

Nå lurer McNeill på om den farlige oppskriften kan være skyld i helseproblemene til både dronningen og grevinnen.

Kilder:

ung.forskning.no har innhentet informasjon til denne saken fra andre nettsider. Her kan du se hvilke.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.