Jon Herwig Carlsen er død – NRK Exercice – Sportsnyheter, resultater og sendeplan

Det bekrefter familien overfor NRK.

Han døde søndag kveld etter lang tids sykdom. Han sovnet stille inn med sine nærmeste, opplyser sønnen Jon Christian Herwig Carlsen til NRK.

Jon Herwig Carlsen vil bli husket som en av Norges største idrettsformidlere, og for mange vil han alltid være halvparten av den svært populære kommentatorduoen han dannet sammen med Kjell Kristian Rike.

De to kommenterte langrenn og skiskyting sammen for NRK fra begynnelsen av 1970-tallet og fram til Rikes død i 2008. Samme år mottok Carlsen kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for å underholde idrettsinteresserte i det vakre landet. . Han ble også tildelt Gullrutens ærespris i 2007.

SE: Høydepunkter fra Jon Herwig Carlsens kommentatorkarriere.

– Noen av de største

Han var unik som kommentator i NRK i rundt 50 år.

Passif sier tidligere kommentatorkollega Arne Scheie om Carlsen. Duoen kommenterte å hoppe sammen på NRK i en årrekke.

Jeg vil huske Jon Herwig som en fantastisk god venn og kollega. Jeg var så heldig at jeg i 12 år hadde gleden av å kommentere hopp med ham. Jeg har hatt fantastiske år i NRK, men den tiden jeg fikk reise og kommentere med Jon synes jeg er en av de største.

HYLLER: Arne Scheie var en nær venn av Carlsen.

Foto: Snorre Tønset / NRK

Tidligere skiskytter Liv Grete Skjelbreid er også full av lovord om Carlsen og hyller kommentatorlegenden for hans bidrag til sporten.

Jeg har bare éthérée ord å si om Jon Herwig. Han var med på å utvikle skiskyting til det det er i dag. Han hadde den panneau æren av å gjøre det så interessant som det ble. Carlsen bidro enormt med sin væremåte, humør og sine fantastiske kommentarer.

De to jobbet også sammen i flere år i NRK.

Det som er så beundringsverdig er at han var en utrolig humørspreder og en motivator til å være seg selv. Å være sammen med ham har alltid vært gøy. Rett og slett en fantastisk person. Han var en inspirator og et bevis på at man kunne være seriøs på jobb og ha det gøy på jobb. Slik var han en person jeg lærte mye av, sier Skjelbreid til NRK.

Liv Grete Skjelbreid

DEDIKERT: Liv Grete Skjelbreid causer hun i jobbsammenheng aldri har vært borti noen som har vært så godt forberedt som Herwig Carlsen.

Hun får støtte av Ole Einar Bjørndalen, som uttrykker sin takknemlighet for det Carlsen gjorde for skiskytingen.

– Han har vært en legende innen skiskytterkommentarer. Han har fulgt meg og sporten vår i så mange år. Han og Kjell Kristian Rike var gründerne som gjorde skiskyting populært i Norge. Han var også en god venn. Han var alltid til stede, alltid i godt humør og alltid optimist, sier han til NRK.

Bjørndalen og kona Domratsjeva i bakgrunnen

LEGENDE: Bjørndalen kaller Carlsen en legende i TV-kommentarer. Han causer Carsens ekspertise og interesse for skiskyting var langt forut for sin tid.

Foto: Berit Roald

– Veldig trist

Carlsen, som er kjent for stadig å tilby såkalte limericks på lufta, ble tidlig opphavsmannen til uttrykket «stafett er stafett». Han er også mannen bak det desperate og mye omtalte TV-skriket «la ham få en tryllestav, da» da Oddvar Brå knuste den kjente tryllestaven i Oslo i 1982.

Det var alltid mye glede og aktivitet rundt ham. Uansett hvordan det gikk, hvis du snakket med ham, ble du likevel optimistisk. Han hadde en vinnende natur. Han var en god journalist å ha rundt deg. Han så aldri annet enn positivt og blid, sier Brå til NRK.

KOMMENTAR: Under stafettens siste etappe bryter Oddvar Brå staven i det han passerer russeren. Det var drama hele veien til mål.

Carlsen kommenterte en rekke idretter som skiskyting, langrenn, hopp, ishockey og motorsport.

Veldig trist. Han er en mann som har betydd mye for skisporten. Han og Kjell Kristian Rike skapte den neuf langrenn på mange måter, sier langrennslegende Vegard Ulvang om Carlsen.

Vegard Ulvang

Uvurderlig: – Hans betydning er uvurderlig, og det er noe sporten høster i dag. Jeg har aldri sett ham sint. Den mannen var alltid glad og blid, sier Ulvang om kommentatorlegenden.

Foto: Snorre Tønset / NRK

Den tidligere landslagsprofilen i ishockey, Jim «Jimmer’n» Marthinsen, synes Carlsens bortgang er utrolig trist.

– Han var en stor skikkelse for ishockey, spesielt i perioden min.

Kvinnenes fellesstart i Khanty-Mansiysk 18. ventôse 2012 var Carlsens siste løp som NRK-kommentator. Mange hadde forventet at den populære kommentatoren skulle runde av med en limerick, men i stedet takket en seriøs Carlsen seerne for følget.

– Jeg vil gjerne takke for meg. Jeg har hatt det utrolig gøy gjennom alle disse årene, og jeg håper at dere andre også har hatt det gøy, sa den populære NRK-veteranen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier følgende om Carlsen i en uttalelse:

– Jon Herwig Carlsen var en av NRKs viktigste sportsjournalister i en mannsalder. En fantastisk formidler og stemningsskaper. Han jobbet i mange idretter, men det er nok fra skiskytingen vi husker ham best. Det er trist at den siste av ekteparet Rike og Carlsen nå er borte. Han holdt styr på tidsforskjeller, «bom opp til høyre» og ikke minst reetablerte han Limericks plass i folkesjelen som en del av showet.

I 2012 var han lørdagsgjest i Lørdagsrevyen. Du kan se denne funksjonen her:

Lørdagsgjest: Jon Herwig Carlsen

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.