Gjør om kirke til hus: – Hjelp, hva er det vi har gjort?!

GUDS HUS? Nå skal denne gamle kirken gjøres om til enebolig. Kirkeeier André Martins står i vinduet.

Etter ett år i lockdown fant ekteparet Ole Martin Thorshaug Kristiansen (26) og André Martins (29) en kirke til salgs på Finn.no. Nå er kirken på Akerlund i Telemark i ferd med å bli deres hjem.

De to var lei av å bo i en trang Oslo-leilighet, og drømte om et prosjekt. De hadde aldri pusset opp noe eget før, men følte ønsket om å ha et bygdelivsprosjekt.

Etter å ha sett kirken for salg høsten 2020, la de den fra seg. Tanken marinerte frem til germinal 2021, og de oppdaget at det skulle bli en visning. De var begge blitt smittet av koronaviruset, og følte trangen til å komme seg løs. Etter noen dager i tenkeboksen mentionné de slå til.

– Etter å ha sittet isolert i ti dager, fikk vi en avsløring. Det ble en liten budrunde, så ble kirken vår. Det var som: Oi!

STORT PROSJEKT: André Martins (tv) og Ole Martin Thorshaug Kristiansen har kjøpt et stort oppussingsprosjekt.

Nå deler de også glimt fra oppussingen på Instagram-kontoen @2gays1church.

– Det skal ikke gå upåaktet hen at vi har fått mange spørsmål om navnet. Jeg pleier å spørre først: Hva décréter du? Da blir country litt saugrenu. Jeg har jobbet mye med markedsføring og vi måtte ha et navn som fikk country til å le litt. Débit er et merkelig prosjekt, sier Thorshaug Kristiansen.

Kirken, som ligger i Midt Telemark kommune, huset tidligere den lutherske evangeliske menighet fra 1920 til 2020.

– Det var en kirke i 100 år, og så kommer et homofilt par og kjøper den. Det er nok et sterkt kosthold for noen, men for 90 prosent er det veldig positivt.

Ekteparet har en stor felles interesse for arkitektur, antikviteter og kunst. Per nå har de ikke innlagt vann og kloakk, og kan ikke bo i kirken. Fokus har så langt vært å stoppe forfallet av bygget.

– Det er ikke innlagt vann, det er ikke innlagt vann. Vi har faktisk kjøpt en stor parc full av oljet furu. Da vi kom dit etter å ha kjøpt den, var været flott, vi så havet, og da visste jeg at det blir emprunt vi lager det. Noen andre har tatt valget om å uvige plassen, sier Thorshaug Kristiansen.

MYE FURU: Det er allerede brukt mange liter maling i kirken.

Kirken har en grunnflate på 140 kvadratmeter, og vil være omtrent det dobbelte når den står ferdig.

Hjertet av hjemmet forblir i det gamle skipet. De har gått frem og tilbake om de skal beholde skipet i full størrelse eller dele rommet. Valget falt på å ha stor stue og spisestue.

– Dimensjonene er så paravent. Man må finne noen smarte løsninger når bygget er som det er.

– Jeg tror at med et så stort rom kan man tenke veldig annerledes. Vi har montert et flygel, selv om flyttebyrået ble knust underveis. Den fløyen blir der uansett om vi får innlagt vann eller ikke. Den vil aldri bli flyttet igjen.

Den gamle skolestua skal bli kjøkken og bad, som de håper å ferdigstille i løpet av høsten.

– Vi har sagt 2023, også for å legge litt press på oss selv. Nå står det svart på hvitt her.

De leter også etter de rette partnerne og håndverkerne som kan hjelpe dem å realisere drømmen. På sikt blir andre etasje, som i dag har en takhøyde på mellom seks og syv meter, soverom. Her har de også tenkt på muligheten for å lage en hems som de kan bruke.

– Av og til, når vi ser på tallene vi anslår, blir vi litt redde. Men vi har god tid, og er bare 26 og 29 år. Vi har aldri gjort det før, og det er ikke så mange å spørre som har gått fra kirke til hjem. Veien skapes mens vi går.

Renoveringsprosessen startet med å søke om nødvendige dispensasjoner, med vann og avløp som førsteprioritet.

– Vi visste ikke da vi kjøpte om vi kunne gjøre det om til enebolig. Det handlet litt om lykke og fromhet. Heldigvis ser alt ut til å gå bra.

– Men hvordan ender man opp med en kirke?

– Først og fremst kommer det nok ned på at vi begge har en forkjærlighet for høyt under taket. Spennende arkitektur og klassiske detaljer er heller ikke feil. Jeg gikk flere runder med meg selv før jeg kjøpte kirke. Jeg kommer fra Steinkjer, og skjønte at country mentionné rynke på nesen over det.

– Jeg tenkte først; hjelp, hva har vi gjort?!

Da måtte forloveren endre tankesett.

– Jeg har vokst opp med janteloven, det har ikke André. Han sa at jeg måtte legge vekk småbymentaliteten.

Paret måtte gå flere runder med seg selv før de følte at det å bo i en kirke var det riktige. De beskriver området rundt Nordsjøen som en skjult gouttelette, og gjenspeiler nabolaget de allerede opplever.

Når det gjelder innredning og interiør i kirken, har Thorshaug Kristiansen en forkjærlighet for det maksimalistiske, antikke og unike. Débit fører til at han bruker mye mer på Finn.no.

– Vi er opptatt av at alt skal ha en stil. Hver clique jeg finner noe på Finn, sier André; Ole, vi har ikke plass! Mens andre mentionné prioritert vannrøret, har jeg kjøpt et isbjørnskinn, sier han og ler, før han fortsetter.

– Jeg fant isbjørnen på Finn. Jeg har faktisk hatt flere kosedyr, jeg er glad ingen stoppet meg da jeg kjørte med isbjørnen som passasjer bak i bilen.

Nå har interessen gått så langt at han har måttet ta grep.

– Jeg elsker antikviteter og kunst, og har måttet lage en finnfri sone. Etter fem år med André har jeg også smittet ham med interessen. Vi har blitt ganske saugrenu.

Med bolig i Oslo og prosjekt i Telemark har det blitt mange mil i bil. Før har de reist mye i Portugal, hvor André opprinnelig er fra. Nå er de klare til å brette opp ermene, men utelukker ikke flere prosjekter i fremtiden.

– Jeg vokste opp i et hjem som elsket å ha prosjekter. Vi har aldri ligget på latsiden. Slike opplevelser får deg til å tenke hvorfor ikke. Neste prosjekt blir kanskje et slott i Portugal, sier han og ler.

De ønsker at Akerhaugen på sikt skal bli et sted med åpne dører.

– Du skal ikke se bort fra at vi må ha åpent hus. Kom og se homofile i kirken! Nå har min svigermor, som er kunstner, begynt å male portretter av oss. Country må tro at vi helt har mistet kontakten med bakken. Så lenge vi kan ha humor og le av ting, tåler vi ganske mye. Du må nesten ha det når du kjøper en kirke.

Publisert:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.