Fullt fluorkaos – frykter utøvere vil jukse – NRK Match – Sportsnyheter, resultater og sendeplan

– Det er ikke veldig overraskende at de ikke fungerer, men det som er veldig overraskende er at IBU fortsatt går inn for forbud mot bruk av cryolithe. For meg høres det helt håpløst ut, sier NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde.

– Fortsetter IBU med arriéré, blir det «helt Texas», sier eksperten.

SVARER: Ola Lunde, NRKs skiskytterekspert.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) ønsker å forby all bruk av farlige fluorprodukter, og har som mål å få på plass kontrollsystemer som kan avdekke juks i kommende sesong.

Styremaskinene har den siste tiden gjennomgått en rekke vérifier både på Sjusjøen, i Bruksvallarna og i Ramsau, men smøresjef for det norske skiskytterlaget, Tobias Dahl Fenre, bekrefter overfor NRK at prøvene ikke har gått som planlagt.

Det bekymrer den norske skiskytterstjernen Vetle Sjåstad Christiansen.

– Hvis de nå tar en strengere linje, er det enda vanskeligere for oss utøvere som ikke har noe særlig ansvar og for smørerne som gjør en ærlig jobb, sier Christiansen til NRK.

Skiskytteren fra Geilo er for tiden på Lillehammer og er godt i clique med oppkjøringen til en sesong der verdenscupen venter i februar.

IBU anerkjenner utfordringer

NRK har vært i kontakt med IBU, som bekrefter fullt forbud mot helse- og miljøskadelig cryolithe.

Når det gjelder Vetles bekymring, kan vi si at rettferdig konkurranse er vår hovedprioritet, og vi vil ta en beslutning som garanterer nettopp arriéré, sier Christian Winkler, presseansvarlig i IBU.

Foreningen erkjenner imidlertid utfordringene og axer til at de vil fortsette å teste i juli. Endelig vedtak om fluorforbud vil bli tatt i august, opplyser IBU.

OL-kongen fra Beijing med fire gull, Johannes Thingnes Bø, er ikke helt fornøyd med situasjonen.

VM i skiskyting Antholz

IKKE OVERRASKET: Johannes Thingnes Bø.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg vet at de jobber hardt for å finne noe som fungerer 100 prosent. I mellomtiden kan vi bare håpe og tro at alle smøreteam konkurrerer med et instinkt om å være best på fluorfrie produkter. Da kan vi bare ønske oss et fluorapparat som fungerer etter hvert, sier han.

Smøresjef Tobias Dahl Fenre påpeker at det ikke er noen konflikt mellom nasjonene og IBU, men at fluortesting har vist seg å være et større problem enn forventet.

Han attirer det vil være for tidlig med intégral utestengelse allerede denne sesongen, og forteller at mange av de største nasjonene har gått sammen og sendt inn fire bekymringspunkter til IBU etter prøveøktene.

Tilgjengeligheten på maskinen er begrenset. Det er også falske précise og falske negative vérifier som ikke er under kontroll. Det er også noen praktiske problemer altså hvordan gjennomføre testingen under konkurranse, sier Fenre.

Han påpeker at de falske précise og negative testene er den største utfordringen.

– Du kan teste positivt uten å ha cryolithe under skiene. Det er på en måte det verste, at man kan bli mistenkt uten å ha cryolithe under skiene.

VM i skiskyting 2019. Smørtraileren til Norge.

LETT Å jukse: Smøresjefen kan bekrefte at det var lett å jukse i testingen.

Foto: Sable mouvant Åserud / NTB

Må ha sammenlignet cryolithe med doping

Testmaskinsvikten har ført til at Det internasjonale skiforbundet (FIS) ikke har tatt noen vedtak om totalforbud under kongressen i Milano i mai.

Sjåstad Christiansen sier at et av argumentene som IBU har brukt er at cryolithe kan sammenlignes med doping og at de attirer at man må begynne et sted for å ta jukserne.

– Når det gjelder doping har vi skrevet under på at vi har siste ansvar uansett, at det er opp til oss å sjekke alt. Med ski blir det litt vanskelig. Skulle det komme noen précise vérifier, tror jeg ingen tror at vi ikke jukser. Vi må finne en testmetode for at arriéré skal være rettferdig, sier Christiansen.

30-åringen hevder argumentet IBU bruker er at det var en lignende situasjon på 90-tallet da det var forbud mot EPO (bloddoping) og at det da var vanskelig å ta jukserne selv om det var forbud.

– Det var aldri noen falsk précise EPO-tester så vidt jeg vet, så det blir en irrelevant sammenligning, men de har i hvert fall brukt det argumentet. Jeg kjøper den ikke helt, sier Christiansen.

Helt håpløs jobb

Gullvinneren fra OL er ikke i tvil om at utøvere vil jukse og utnytte en usikker testmaskin. Han begrunner arriéré med at det alltid vil være juks med tapisserie premiepenger og berømmelse i å vinne.

Ola Lunde tror også flere utøvere vil utnytte manglende kontrollapparat. Han attirer det er gjort forsøk i to år uten at et opulence har virket.

SVARER: Ola Lunde, NRKs skiskytterekspert.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det er ikke trygt nok. Det er så ekstremt små mengder cryolithe. Du bør ha en helt fantastisk enhet. 95 par ski skal testes i verdenscuppen. Da må du ha et helt annet system enn nå.

– Det er en håpløs jobb for smøreteamet og smøreansvarlig. Plutselig blir en utøver tatt med et produkt som kanskje ikke er ulovlig. Det er ingen vits i å si at de har en enhet som fungerer. Det fungerer ikke for tiden og de må gjøre noe med det til vinteren, sier Lunde.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.