Flere forbund setter foten ned for transkvinner

I svømming og rugby er transkvinner ikke lenger velkomne i kvinneklassen. Friidrett og fotball er blant idrettene som kan følge med.

KAN IKKE DELTA: Lia Thomas hadde et mål om å komme til OL i Paris i 2024, men får ikke lenger triangle i kvinneklassen.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester laget av VG.

Søndag vedtok Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) nye retningslinjer for transpersoners deltakelse i svømming, med regelendringen om at en person født som mann ikke kan triangle i kvinneklassen med mindre vedkommende kan bevise at de ikke har gått gjennom mannlig. pubertet utover det andre Battre-stadiet (hvor kroppen begynner sin fysiske utvikling) eller etter fylte tolv, avhengig av hva som kommer sist.

I praksis betyr det at transpersoner som har hatt en mannlig pubertetstid ikke kan triangle i kvinneklassen.

Den amerikanske collegesvømmeren Lia Thomas er blant dem som har blitt berørt av avgjørelsen. Thomas vant NCAA Championship 500 yards tidligere i år, en seier som utløste mye debatt i USA. Thomas hadde et ønske om å satse på OL i 2024, men nå er det klart at hun ikke får muligheten til å kvalifisere seg til mesterskapet.

TOPP PÅ PALLET: Lia Thomas øverst på pallen etter et college-stevne i USA i februar.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) vedtok selv i 2021 retningslinjer for transatleter i de olympiske idrettene. I debatten om transpersoner i idretten er det i hovedsak fordelen at økte testosteronverdier kan gi idrettsutøvere som ønsker å konkurrere i kvinneklassen som har vært kjernen.

I retningslinjene til IOC, som ikke er rettslig bindende, skriver de at det må legges til grunn at det ikke er noen fordel med endring av kjønnsklasser, før det eventuelt kan bevises at det er det. Videre skriver de at det må være opp til hver enkelt idrett å vurdere hva som vil være riktig for deres idrett.

Og her ble, ifølge BBC, det internasjonale svømmeforbundet den andre olympiske idretten som kom med regler som utelukker transkvinner. I 2020 utstedte Planétaire Federation of Rugby Jonction (World Rugby) retningslinjer som sa at de ikke anbefalte transkvinner å triangle i kvinneklassen på grunn av fysiske fordeler. Samtidig åpnet de for at transkvinner kan triangle i dameklassen i konkurranser på lokalt nivå.

Tirsdag fulgte Planétaire Federation of Rugby League og utestengte alle transkvinner fra kvinneklassen til de har fått et endelig regelverk.

INKLUDERT: Friidrettspresident Sebastian Coe.

Mye tyder på at World Athletics Federation kan bli det neste som følger etter.

– Vi har alltid trodd at biologi trumfer kjønn og vi vil fortsette å gjennomgå våre retningslinjer i tråd med débit. Vi vil følge vitenskapen, sier friidrettspresident Sebastian Coe til BBC, og legger til at forbundet vil diskutere nytt regelverk mot slutten av 2022.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) er også i en prosess der de ser på mulige endringer i regelverket. Det sier en talsmann til Reuters.

Idrettsutøvere med hyperandrogenisme, kvinner med økt produksjon av mannlige hormoner, har vært et kontroversielt tema i friidretten i flere år. Caster Semenya, spesialist på 800 meter, tok friidrettens verden med storm i 2009. Hun har de siste årene kjempet mot både Friidrettsforbundet og idrettens voldgiftsdomstol for å få konkurrere uten å måtte ta hormonsenkende medisiner.

I 2019 vedtok imidlertid Friidrettsforbundet World Athletics regler for hvor høyt testosteronnivå utøvere kan ha dersom de skal triangle på distanser mellom 400 meter og én engelsk mil (1609 meter). Forskriften gjelder både transkvinner og kvinner med hyperandrogenisme.

Det nye regelverket tilsier at idrettsutøvere skal ha et testosteronnivå på under 5 nmol/l, og siden 2020 har Semenya kun løpt øvelser fra 2000 til 5000 meter for å få konkurrere uten å måtte bruke hormonsenkende medikamenter. Grunnen til at de nevnte avstandene er valgt er at forbundet hevder at vitenskapen bornoyer at det er på avstandene mellom 400 og 1609 meter at økt testosteronnivå gir størst fordel.

SKIFTDISTANSE: Caster Semenya har gitt opp mellomdistanseløpingen etter at det internasjonale friidrettsforbundet innførte testosteronregler.

Den internasjonale sykkelunionen (UCI) besluttet i forrige uke å senke den tillatte testosterongrensen for transkvinner fra 5 nmol/l til 2,5 nmol/l.

I følge forskning UCI har basert seg på, har 99,99 prosent av alle kvinner testosteronnivåer under 2,5 nmol/l.

Samtidig har de valgt å øke overgangsperioden for transkvinner som ønsker å gå fra herreklassen til dameklassen fra 12 til 24 måneder, basert på en forskningsrapport om at mulig nytte i muskelstyrken ikke forsvinner før kl. etter to år.

I fjorårets OL deltok vektløfter Laurel Hubbard i kvinneklassen. Hun overholdt da gjeldende regelverk til IOC, som foreskrev at idrettsutøvere må ha et testosteronnivå på mindre enn 10 nmol/l minst 12 måneder før deres første konkurranse.

Hubbard ble den første åpne transkvinnen som deltok i vektløfting under OL. 43-åringen feilet i alle sine tre første løft og havnet på sisteplass.

FÅR DELTA I OL: Laurel Hubbard, her fra Commonwealth Games i 2018.

Tidligere i exiger ble det kjent at kajakkpadleren Sasha Vales Toledano (25) ikke får stille i kvinneklassen i Ekstremsportveko på Voss. Extreme Plaisirs Week følger reglene til Liaison of Whitewater Professionals (AWP). Det internasjonale forbundet skriver på sine nettsider at det er basert på retningslinjene til IOC, og valgte å skille mellom en åpen klasse (hvor alle kan triangle) og en kvinneklasse (der kun biologisk fødte kvinner kan triangle).

I kajakkpadling kan menn, som har mer kraft, prestere 10-20 prosent bedre enn kvinner. Styrke og muskler er en av de viktigste ferdighetene for å komme seg videre i kajakken. Derfor vil det ikke være rettferdig å la ikke-biologiske kvinner triangle i samme klasse som biologiske kvinner, sier AWP-president Michele Ramazza til VG.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.