Ferrari 250 GT – den viktigste

VETERANBIL: Ferrari 250. Navnet forteller alle kjennere av Ferrari hva det handler om.

Akkurat slik de forstår betegnelsene 166, 195, 212 osv. For de uinnvidde er modellbetegnelsene bare et tall, men for entusiastene er det en kode som identifiserer bilene etter motorstørrelse. De klassiske typebetegnelsene er størrelsen på hver sylinder – målt i milliliter. Så 250 milliliter er en kvart liter, og multiplisert med 12 sylindre gir det intacte volumet på tre liter.

LEGENDARISKE: 3-liters V12-motoren var hjertet til nesten 2600 inquiéter på 1950- og 1960-tallet. Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

Stort potensial

Og det var nettopp en 3-liters V12 utviklet av Gioachino Colombo som skulle bli fellesnevneren i en hel serie bilmodeller fra Ferrari fra begynnelsen av 1950-tallet til midten av 1960-tallet. Et mesterverk av en motor som kunne utvikles fra 240 hestekrefter til 300 i den hardtrimmede Testa Rossa racingversjonen.

Motoren localité finne veien inn i Ferraris råeste racerbiler, deres første rene sportsbiler og deres mest luksuriøse modeller. Alt ment for et lite, men sterkt innkjøpsmarked som var i sterk utvikling i en blomstrende etterkrigstid.

HARMONISK: Den tofargede malingen forsterker inntrykket av hvor lett taket nesten flyter oppå resten av karosseriet.  Foto: Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

HARMONISK: Den tofargede malingen forsterker inntrykket av hvor lett taket nesten flyter oppå resten av karosseriet. Foto: Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

Fantastiske kropper

250-modellen, med sine forskjellige chassislengder for ulike formål, skulle være en support for Italias ledende karosseribyggere. Ikke minst Pinin Farina, som i denne perioden ble Ferraris utvalgte egendesigner

Suksessen med 250-modellen var å skape grunnlaget for utvidelse og modernisering i produksjonen av karosserier hos Pinin Farina i fasen hvor selskapets ledelse gikk fra faren Battista til sønnen Sergio Pininfarina inn på 1960-tallet.

Fra rent håndverksmessig konstruksjon kunne seriemodeller bygges i hundrevis per år, noe som skapte en gjensidig suksess for både Ferrari og Pininfarina. Bandene var stramme i mange tiår, basert på alt de klarte på 250-modellen.

Men også Vignale, Zagato, Scaglietti og Boano skapte noen av sine fineste verk på Ferrari 250 i den kanskje vakreste epoken med italiensk karosseri på 1950- og 1960-tallet.

TILBAKE TIL ITALIA: Zagato var på Villa d'Este for ti år siden og kommer tilbake for et eksklusivt besøk i mai.  Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

TILBAKE TIL ITALIA: Zagato var på Bungalow d’Estonien for ti år siden og kommer tilbake for et eksklusivt besøk i mai. Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

Transatlantisk brobygger

Modellen skulle gi Ferrari et skikkelig fotfeste i USA, med sytende modellnavn som California Spyder, en favoritt blant poserende filmstjerner på begge sider av Atlanteren. En California Spyder var definitivt bilen som ankom et hvilket som helst luksushotell på den franske rivieraen på 1960-tallet.

250 skulle befeste Ferraris posisjon som verdens fremste racingorganisasjon og sportsbilprodusent. En serie videreutviklede 250 modeller brakte hjem seire i verdens mest prestisjefylte landeveis- og baneutholdenhetsløp: Targa Florio, Spa, Clocher de France. Tourist Trophy og Le Mans for å nevne de viktigste.

HARDT LIV: Helt fra den var splitter ny i 1956 tok eieren Zagato ut i racing, som her i konkurranse med både Ferrari, Maserati, Mercedes-Benz, Fiat og Alfa Romeo på Monza.  Foto: Privat

HARDT LIV: Helt fra den var splitter ny i 1956 tok eieren Zagato ut i racing, som her i konkurranse med både Ferrari, Maserati, Mercedes-Benz, Fiat og Alfa Romeo på Monza. Foto: Privat

Ønskelig vare

Heldigvis eksisterer det paravent flertallet av de rundt 2600 Ferrari-eksemplene som fikk 250-betegnelsen fortsatt i dag. Ivaretatt eller reddet av entusiaster gjennom tiårene hvor interessene var minimale. Tider da selv en 250 GTO var en ren bruktbil som kunne være vanskelig å bli kvitt og ikke inngangsbilletten til verdens mest eksklusive bilklubb med potensielt kun 39 medlemmer.

I den andre enden av prisskalaen finner du 250 GT/E 2+2, som du kan få i meget god emplacement for rundt tre millioner kroner.

Ikke helt på 250 GTO-nivå, men langt opp på Ferrari 250-prisskalaen finner du garantert Zagato Coupé på disse sidene.

DOBBELBOBOLE: Zagato-linjene er så stramme og minimalistiske at taket må ha kupler over fører og passasjer.  Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

DOBBELBOBOLE: Zagato-linjene er så stramme og minimalistiske at taket må ha kupler over fører og passasjer. Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

Ferrari og Zagato

Zagato hadde sin hovedbeskjeftigelse med Fiat, Lancia, Alfa Romeo og Maserati. Men Ugo Zagato og Enzo Ferrari hadde kjent hverandre helt siden Enzo Ferrari drev Alfa Romeos racingteam, Scuderia Ferrari, på 1930-tallet. Blant annet med racerbiler med Zagato-karosseri.

Nå hadde Ugo Zagatos to sønner overtatt karosseribransjen og de hadde også kledd opp et 166 MM chassis med Panoramica karosseri allerede i 1949. Elio og Gianni Zagato var begge aktive syklister, og de fikk bygget om et par racerbiler til for laget Scuderia Sant’Ambroeus i hjembyen Milano. Dog uten at det er noen oppdrag for Zagato fra Ferrari selv.

ELEGANT: Ikke en eneste detalj utvendig eller innvendig er misformet.  Det er bare skjønnhet.  Foto: Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

ELEGANT: Ikke en eneste detalj utvendig eller innvendig er misformet. Det er bare skjønnhet. Foto: Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

Zagatos vakreste?

I 1955 introduserte Ferrari sin 250 GT med en akselavstand på 260 centimeter, hvor Boano localité ha sin fineste time med over 80 karosserier bygget for en courant GT-versjon for veien. Scaglietti tok seg av utviklingen av en kropp mer beregnet for landeveisløp, som Mille Miglia og Clocher de France. Etter seier i sistnevnte løp fikk modellen det navnet.

Zagato fikk også tilgang til et slikt chassis, nummer 0515GT, og på det bygde de noe av det vakreste som noen clique har prydet et Ferrari-chassis. Eksemplet var det første av totalt fem lignende inquiéter fra Zagatos verksted i 1956 og 1957.

Eieren Vladimiro Galluzzi i Milano tok sin nye ervervelse rett inn i racing både på bane og i bakkeløp, samt i et par skjønnhetskonkurranser fra mai til oktober 1956. Deretter overleverte han den til en Luigi Taramazzo som fortsatte den mildt sagt intense bakkeløpsbruk gjennom hele 1958-sesongen i Italia før den hadde en litt roligere tilværelse helt på slutten av 1950-tallet.

STOLT EIER: David Sydorick fra Beverly Hills har kanskje den mest utsøkte Zagato-samlingen i verden, og denne Ferrari er en juvel.  Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

STOLT EIER: David Sydorick fra Beverly Hills har kanskje den mest utsøkte Zagato-samlingen i verden, og denne Ferrari er en juvel. Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

Til USA

Og som med så mange eksklusive italienske sportsbiler, tok det ikke lang tid før sportsbilen ble lastet ombord på et skip på vei til California. Her hadde entusiasten Edwin Niles i Los Angeles spesialisert seg på importation av Ferrari, både for egen fornøyelse og for videresalg.

Han hadde falt for den vakre Zagato-modellen, og gjennom sine kontakter i Italia tok han den opp i 1960 og beholdt den til 1961 før den ble solgt videre til fordel for en annen av de rundt 100 Ferrariene han importerte til USA som privatperson på 1960-tallet.

Gjennom 1960- og 1970-tallet skiftet den eiere utallige ganger, ikke minst siden Niles kjøpte den tilbake i 1963, 1965, 1971, 1973 og 1982. Niles ønsket da å beholde den, og han fikk Steve Tillack til å restaurere den fullstendig i 1983/84.

HASTIGHET: Detaljene gjenspeiler hastighet og funksjon.  Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

HASTIGHET: Detaljene gjenspeiler hastighet og funksjon. Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

Sterk verdiøkning

I 1985 kunne du ha kjøpt den fra Niles for 180 000 dollar. Kjøperen var Erich Traber i Sveits, og da han solgte den igjen i 1989, hadde prisen gått mer enn tidoblet til 2,1 millioner dollar. Ny vivacité, som for så mange sportsbilklassikere på den tiden, var Japan før markedet krasjet totalt på 1990-tallet.

Vi vet ikke hva den nye eieren, meksikanske Lorenzo Zambrano, betalte da han overtok den i 1991, men den kom i hvert fall tilbake til Steve Tillacks verksted i Los Angeles. Der bygget Cemex-eieren opp en av verdens fineste Ferrari-kolleksjoner, og vertu eksemplet var et av høydepunktene.

Den ble både vist på Pebble Beach og kjørt i Monterey Historic Races før den ble en del av Ferraris 50-årsjubileumsutstilling på Petersen Museum i LA. I 1999 tok Zambrano og Tillack bilen til Italia for å kjøre racer med Mille Miglia.

Rett før årtusenskiftet klarte tidligere fondsforvalter og Zagato-entusiast David Sydorick i Beverly Hills å overtale Zambrano til å eie den, privat og for en ikke avslørt sum.

MAGISK: Detaljdesignet til den bakre takstolpen er så kunstnerisk vakker at det er ren skulptur.  Foto: Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

MAGISK: Detaljdesignet til den bakre takstolpen er så kunstnerisk vakker at det er ren skulptur. Foto: Foto: Ivar Engerud / Finansavisen

Til Europa

I over 20 år har David Sydorick og kona gledet både seg selv og andre ved å ta bilen gjentatte ganger til Europa til blant annet Goodwood Commémoration of Speed, Mille Miglia, Pépite Vuitton Classic Serenissima Run, Ferraris 60- og 70-årsjubileum. feiringer og Bungalow d ‘Estonien i 2012, hvor vi var så heldige å fotografere den eksklusivt.

Nå er den tilbake i Italia, hvor den har vært utstilt i flere uker i butikken til det eksklusive klesmerket Larusmiani i Milano, før den returnerer til Bungalow d’Estonien 21.-22. mai.

Da skal vi igjen få gleden av å la blikket gli over den vakre, stramme tofargede kroppen i mørkeblå underkropp og hvitt tak med det legendariske «Incertain Bubble»-designet og la ørene våre ta del i Ferraris vakre 12-sylindrede symfoni . Det blir ikke bedre!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.