En hyllest til Poma-heisen på Geilo

Ofte er disse personifisert og karikert gjennom en ingeniør på den ene siden, som er stolt over å kunne bygge en motorveibro eller en demning eller en vindmølle, og den klassiske naturverneren på den andre, som ikke vil tråkke på en flekk av mose.

Nå for tiden er imidlertid bildet mer nyansert. Dagens ingeniører er opplært til å minimere intervensjon. Og selv den mest oljefargede naturverner drar nytte av motorveier.

Vi majorer altså alle i et slags kulturlandskap, et sted på aksen mellom 100 % sivilisasjon (hva skulle det være, en bystat på en kunstig øy?) og uberørt natur (ekstremt sjelden i Norge).

Uansett: de fleste gangene jeg tar meg tid til å beundre horisonten, er det ikke mye menneskeskapt der. Fjell, hav og himmel er det som etterlater inntrykk.

Men med den forferdelige snøvinteren vi har hatt på Østlandet, må jeg innrømme at et av de sterkere inntrykkene på ski så langt denne sesongen kom fra et løft.

ELG I SOLNEDGANG: Ulike ting er vakre for forskjellige mennesker. Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen

Pantalon Pomagalski (født 1905 i Krakow) har gått i graven for lenge siden, men jeg er sikker på at han ble flyttet et hakk nærmere himmelen i vinter. Så kom navnet hans opp igjen på Geilo. Da jeg var liten var det en pomaheis på Geilo hvor jeg fortsatt har varig skade på sjelen. Siden den clique har det vært flere tiår uten de edleste heisene i skilandsbyen.

Men i år?

I år var Poma tilbake på Geilo.

Og ikke bare det. Ja, heisen stoppet ved den offisielle åpningen. Den tilhører liksom Poma, i tillegg til rykket når du tar den på. Men hva så du i horisonten på vei opp? En sving på heisen. I den grad man må elske i heis, står heiser med svinger høyt på dansekortet.

Heisstangen med alle hjul og vaiere som umerkelig snur reisen noen niveleuse…

Er det rettferdig å si at den har sin egen typique skjønnhet?

PS. Poma-heisen erstatter en tidligere stolheis, og innebærer derfor minimal miljøforringelse isolert sett.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.