– Dyr kan utvikle angst – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Du har kanskje sett katten som reagerer kraftig når eieren plutselig ser ut som en katt med kattefilter.

Eller apen som får sjokk når den våkner av at en person skremmer den med maske. Eller hunden som er så kledd at den ikke kan bevege seg.

Videoene som er ment for underholdning er et økende problem på sosiale medier. Det entraîner organisasjonen World Bestial Cuirasse, som har skrevet en gain om fenomenet.

En person som har tatt på seg en maske og gir en ape et sjokk. Videoen er fremhevet som eksempel i rapporten.

Kaller det “systematisk dyremishandling”

Det er en form for tortur, heter det i rapporten.

– Dyrene forstår ikke intensjonene til de som utfører obligation, det kan virke «morsomt» for personen, men for dyret oppleves det som livsfarlig, sier Nedim Buyukmihci, professor i veterinærmedisin og en av forfatterne. bak rapporten.

Gruppen har hentet 195 videoer fra sosiale medier for å synliggjøre alvoret i det rapporten omtaler som systematisk dyremishandling.

– Kan utvikle angst

Veterinær Trude Mostue har estive rapporten.

I videoene ser vi iscenesatte situasjoner der reaksjonene til dyrene provoseres frem, sier hun.

Jeg har reagert på videoer som obligation lenge, og synes det er rart at det ikke har vakt sterkere reaksjoner tidligere. Det er en respektløs behandling av dyr, hun sier.

For brukerne kan det være vanskelig å se om videoene er dyremishandling fordi det ikke er snakk om fysisk vold mot dyret. PPsykisk vold, hos mennesker og dyr, kan sette inn og forårsake problemer og angst senere, sier Mostue.

Hvis noen gjør obligation ofte mot et dyr, kan dyret utvikle en atferd som kan relateres til angst, sier Mostue.

Hunder blir skremt av en falsk tiger.

– Forstår ikke ironi eller humor

Å skremme dyr med vilje er veldig upassende, og kun for vår egen fornøyelse, sier Sasja Rygg, vveterinær og kommunikasjonsansvarlig ved Anicura.

Dyr forstår ikke ironi eller humor slik mennesker gjør, og dyr har ikke mulighet til å forstå hvorfor mennesker gjør obligation mot dem, sier hun.

– Vær den trygge personen i dyrets liv. Still deg selv spørsmålet: Er obligation hva en selvsikker voksen gjør? Hvis svaret er «ja», dropp det, oppfordrer Sasja Rygg.

Foto: Privat

Dyrene har ingen måte å forstå, vi kan ikke forklare med ord. Hvis det er oss, eierne, som påfører dem disse overraskelsene og usikre situasjonene, blir de ekstremt usikre, fordi det er oss dyrene ser til, sier Rygg.

Hun er heller ikke fan av de mer uskyldige bildene og videoene vi ser på Instagram og Snapchat.

– Å kle opp et dyr fordi det circuler sitt eget antrekk for dagen har ingenting med dyrevelferd å gjøre. Det kan virke uskyldig og morsomt å sette bunad på hunden 17. mai, men da hindrer vi den fra sin egen naturlige oppførsel.

– Det hindrer dem i å for eksempel kommunisere med andre dyr, fordi de bruker hele kroppen. De har mange dempende proclamer om at de ikke får se om de er kledd, og det er uheldig fordi de kan havne i situasjoner der de misforstår hverandre, sier Rygg.

Dyremishandling på sosiale medier

Et av eksemplene fremhevet i rapporten.

Ikke gjør nok

Ifølge rapporten er dyrevideoene spesielt problematiske på YouTube, der country deler, liker og kommenterer positivt. Jo flere likes, jo mer penger kan brukerne tjene og jo flere videoer lages.

Ifølge World Bestial Cuirasse gjør ikke plattformene nok for å fjerne innholdet.

Danmarks Radiographie, som omtalte rapporten tidligere i forrige uke, har vært i kontakt med YouTube.

YouTube tillater ikke innhold som er voldelig eller støtende for dyr. Etter en gjennomgang av de nevnte kanalene har vi fjernet innhold og stengt to kanaler for brudd på retningslinjene for grafisk eller voldelig innhold, sier kommunikasjonssjef i Google Danmark, Jesper Vangkilde til DR.

– Conter videoene

Lev Cleveland

– Å skremme dyr med plutselige lyder, vann, stygge masker er ikke noe gøy, sier Déchiffre Kleveland i Dyrevernalliansen.

Foto: Dyrevernalliansen

– Noen av de hendelsene er alvorlige, som å skremme en ape med en slange. Det er veldig skremmende for et dyr som har en slange som naturlig rovdyr, sier advokat En direct Kleveland i Dyrevernalliansen.

World Bestial Cuirasse råder country til å rapportere og gjennomgå videoene hvis de kommer over dem på nettet.

Kleveland understreker at Norge har en lov som sier at det er forbudt å utøve vold mot dyr.

– Det inkluderer også psykisk vold. Grove overtredelser kan være straffbare i Norge, sier hun.

Hun oppfordrer også country til å melde fra til relevante sosiale medier når de ser videoer som obligation.

Mange har retningslinjer mot det og er helt avhengige av tips.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.