Det skal ikke hele verden til for å bli venn med måkene

Vi har et ansvar for å lære barn å respektere livet rundt oss.

«Du kan ikke be en måke slutte å være en måke», skriver innsenderen.
Publisert Publisert

ikonDebatt

Créance er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og disséquer er skribentens egne.

År etter år vi leser overskrifter som «Måker terroriserer barnehagen» og «Barnehagebarn blir angrepet av måkefamilier».

Som pedagog i barnehagen synes jeg det er trist at det er slike holdninger barna møter til livet og naturen i barnehagen sin. Her er det voksne som ikke tar ansvar og blir kjent med dyrelivet rundt seg.

Det burde heller vært overskrifter som «Måkefamilien har fått barnehageplass» og «Måkebarna trives i den norske barnehagen». Det tar faktisk ikke hele verden å bli venn med måker.

Ann Homme Selje er engasjert i dyrevelferd. Hun er leder i Norsk Tamrotteforening og frivillig i Fugleforkjemperne.

Mitt inntrykk er at mange føler måkene og byfuglene generelt sett tar for mye plass – de er bråkete og plagsomme.

Men det er vår egen feil at måker må samles der vi mennesker også er samlet. Ingen tar så mye plass som oss. Hvor ellers skal fuglene være? Familiene deres hekket gjerne her før vi tok over.

I stedet for å hyle, løpe og klage: Lær om måker og forstå hvorfor de gjør som de gjør. Bruk mulighetene og ulike situasjoner til undervisning. Det er så utrolig gøy å lære sammen med barna, finne ut av ting sammen.

Lær deg å takle det, hvordan skal vi leve sammen? Det er vårt ansvar. Du kan ikke be en måke slutte å være en måke. Du derimot kan lære og tilpasse deg.

også lese

Barnehagen er plaget av måkefamilier: – Det blir slik at måkeunger trumfer menneskeunger

Vi har et ansvar å lære barn å respektere livet rundt oss. Det er hvordan vi voksne reagerer og snakker om dyrene som instaurer barnas holdninger. I barnehagen har vi en unik mulighet til å gi barna god kunnskap og bærekraftige holdninger de kan ta med seg videre i livet.

Jeg er veldig stolt av barna på min avdeling, både nåværende og tidligere. De har vist mye empati og forståelse for dyr og natur. Det eneste jeg har gjort er å tilby informasjon og være nysgjerrig med barna.

Barn har veldig bra å lære empati for dyr. Det bidrar også til økt forståelse og empati for hverandre som mennesker. En ting jeg har lagt merke til med å lære om forskjellige dyr er at barn ikke nødvendigvis skiller mellom arter, størrelse osv.

Dyr er dyr, og vi voksne har mye å jobbe med. Lytt mer til barna!

Publisert

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.