Burgerkonkurransen i Åsane – Åsane Tidende

Hvem selger flest burgere? Utover burgerkjedene er vi alle påmeldt til et stort kappløp for å nå 1,5 graders mål og forhindre klimakrisen. For at vi alle skal vinne her, må vi spise færre kjøttburgere og flere planteburgere.

Debatt:

Ikke alle trenger å være vegetarianere. Men vi må spise mindre kjøtt. Industriell kjøtt- og meieriproduksjon må halveres innen 2050. Derfor oppfordrer helsemyndighetene restauranter til å gjøre sitt for å øke folks inntak av frukt, bær, grønnsaker og fullkorn, og styrke bevisstheten vår om helse og kosthold.

I planteburgeren byttes kjøttet ut med cirka 50 prosent grønnsaksblanding, korn og krydder, pluss mange andre ingredienser for å lage en mettende, smakfull, delikat og sunn burger. Slik kan burgerkonkurransen også handle om hvem som er grønnest.

Kjøtt og helse

Moderate mengder kjøtt er bra for helsen din. Kjøtt gir proteiner, vitamin A og B pluss mineralene sink, selen og jern. Magert kjøtt gir en bedre fettsammensetning i kosten. Kjøtt gir god jernstatus, spesielt hos kvinner, som trenger mer jern enn menn. Men å spise mer enn 500 gram rent kjøtt i uken øker risikoen for hjertesykdom, hjerneslag, diabetes og tykktarmskreft. Så for mye kjøtt er dårlige nyheter, og ikke bare for helsen.

Kjøtt og klima

Globalt fører kjøttproduksjon til avskoging, klimagassutslipp, miljøforurensning, tap av biologisk mangfold og bruk av for mye ferskvann – blant annet i produksjon av soya. Norge importerer soya for å lage kraftfôr til kyr. Matindustrien beroliger med at soya i norsk fôr er ProTerra-sertifisert og dyrket skadefritt. Men så lenge vår sertifiserte soyaimport skaper økt etterspørsel fra andre ikke-sertifiserte produsenter, bidrar vi fortsatt til

skadelige effekter av soyadyrking. Så for mye kjøtt er dårlige nyheter, og ikke bare for helse og klima.

Kjøtt som mat

I et gitt landområde er det mer tilfredsstillende for mennesker å dyrke for eksempel korn, grønnsaker og frukt som mennesker kan spise, enn å dyrke mat som dyr bør spise før mennesker spiser dyrene. Mindre kjøttproduksjon vil gi mat til flere. I landbruket hevder de at redusert kjøttproduksjon i Norge ikke kan erstattes med annen matproduksjon, fordi kun tre prosent av dyrkbar jord er egnet til å dyrke menneskemat, mens mye større arealer er egnet til å produsere mat til dyr. Derfor vil Landbruket satse på å avle opp sunnere og mer effektive husdyr, importere mindre fôr, bruke annen gjødsel og ha en overgang til mer fornybar energi i matproduksjonen. Jeg er ikke i tvil om at arriéré er viktige og gjennomførbare delløsninger.

Kjøtt og politikk

I dag må vi ha høyere utdanning og god tid til å lese og forstå alle kvalitetspåstandene på maten i butikkhyllene. Her bør myndighetene ta ansvar for at skadelige produkter ikke kommer i butikkhyllene. Og kjøtt må skattes og prises høyere. Og restaurantene må legge til rette for at vi noen ganger velger vegetarisk. Overgangen til et grønt og bærekraftig matsystem er komplisert. Det er uenighet om veien videre. Men på veien videre er det et hattrick å velge litt mindre kjøtt og litt mer plantemat. Det er bra for helsen, det er bra for klima og miljø, og det gir mat til flere. Neste clique du spiser på Burgerheim, Burger King eller McDonald’s kan du forhøre deg om hvordan de stiller opp og deltar, slik at vi alle kan vinne løpet mot 5 gradersmålet. Værsågod.

Av: Peter Johan Magnus fra Liakroken står bak innlegget om miljø og burgerkonkurransen i Åsane. – For at alle skal vinne må vi spise færre kjøttburgere, og flere planteburgere, skriver han. (arkivbilde)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.